Ostkaka

Ostkakan bakas efter ett gammalt släktrecept i min makes familj. Ostkakan är mycket uppskattad av mina kunder. Den har en lite grövre konsistens och är lagom söt.


Servera ostkakan ljummen, med din favoritsylt eller med grädde och färska bär, eller kanske jordgubbssirap.

Ostkakan finns i 300 och 600 g. Till speciella tillfällen kan du även beställa stora ostkakor på 2 kg.
Ingredienser: mjölk, ägg, sötmandel, socker, mjöl, löpe, bittermandelarom. Ostkakan finns även som glutenfri. I den glutenfria finns Finax mjölmix i stället för vetemjöl.

Grillgott

Grillgott är en ost att steka eller grilla. Låt den bli gyllengul och servera den som huvudrätt eller som tillbehör. 

Det är slutet på tillverkningsprocessen, där man värmer upp ostbitarna i vasslen, som ger osten sin speciella konsistens, detta gör även osten pastöriserad i efterhand.

Osten säljs vakuumförpackad i bitar på mellan 1 och 4 hg. Hållbar sex veckor från tillverkningen i obruten förpackning. Den går även bra att frysa.

Innehåll: mjölk, salt, löpe


Yoghurt

Yoghurten tillverkas på helfet mjölk och har en krämig och god konsistens.

 Den finns som naturell och som smaksatt med hemkokt sylt. Smakerna varierar lite över året. Hallon och jordgubbar kommer från Oberga bärodling utanför Tranås, blåbären är plockade på Höglandet och rabarberna från familj och vänner.

Yoghurten finns i storlekarna 450 ml och 1 liter. Hållbarhet tre  veckor.


Innehåll: pastöriserad mjölk, mjölksyrakult, i de smaksatta finns även hemkokt sylt bestående av angivna bär samt socker.

Färskost

Färskosten görs på opastöriserad mjölk. Den finns i fem smaker; naturell, franska örter, vitlök, paprika-vitlök och pepparrot. 

Ostens säljs i förpackningar om 95 g, 200 g samt en presentförpackning med alla fem smakerna i små provsmaksburkar.
Osten är bäst före tre veckor från tillverkning.

Innehåll: opastöriserad mjölk, salt, i angivna fall kryddor samt mjölksyrakultur.

Mjölk

Mjölken säljs pastöriserad i enliters-förpackning. Njut av ljuvlig, helfet mjölk till maten (eller i den) i kaffet eller bara som en riktigt god törstsläckare.

Fetthalten varierar under året beroende på kornas foderstat, i snitt cirka 4,4 %. Då mjölken är ohomogeniserad flyter fettet upp till ytan i dunken. Skaka noga om du vill blanda in mjölken, eller öppna direkt och häll försiktigt över grädden för att använda den separat i matlagning.

Mjölken är i orginalförpackning bäst före en vecka från pastörisering, men många kunder vittnar om att den klarar sig utmärkt längre än så.

Grönmögelost

Under januari  februari i år gjorde jag mina första mögelostar. Vi har utvärderat dem och hittat lite saker att förbättra. När som helst yster jag en ny omgång, sen är det bara att vänta...